Lopen in warme omstandigheden.

Het zal menig loper niet ontgaan zijn dat het de afgelopen dagen best wat warm was zeg maar gerust heet.

Je standaard rondje veranderd in een uurtje of langer braden, en als je het positief bekijkt is het een mooi kans om wat bij te kleuren en het lijf te laten wennen aan de warmte.

Want trainen in de warmte levert een enorm voordeel op als het weer koeler is, in een wedstrijd loop je dan de klinkers uit de straat helaas is dit effect niet blijvend.

Ik ga hier geen verhaal afsteken van wat je allemaal wel en niet moet doen met de omstandigheden menigeen weet het wel, en er is op internet en in de boekjes zat over te vinden.

Ik tik ff een paar regels hoe ik ermee omga met het oog op mijn doel een 100 km op 19 september op de baan in Deventer.

Ik sta vroeg op, en vroeg is bij mij echt vroeg 04:45 op een werkdag! Waarom? Nou simpelweg dan is het koeler en rustig op straat neem sws water mee of loop heen en weer naar het strand en de duinen.

Daar staan diverse watertappunten van Dunea, ik noem het ook wel de pompenroute.

Ik zorg goed voor mezelf na een half uur kijk ik even welke kleur de plas is, is die mooi helder licht geel dan is de vochtinname goed is die donker dan is het drinken en ben ik eigenlijk al een beetje te laat.

Ik zorg voor wat extra magnesium inname en in de avond een lekker zoutje, verder pas ik de te intensieve trainingen aan naar een zone lager.

Ik heb nog 5 weken tot aan de 19e trek daar 10 dagen taperen vanaf dus nog 3.5 week trainen, komende 2 weken gaan de stevigste weken worden qua omvang, maar niks moet ik luister naar het lichaam.

Goed uitgerust aan de start staan is het allerbelangrijkst, teveel lopers staan met een halve tank aan de start en dan is het een hele opgave.

Niks moet maar een bepaalde gezonde druk en spanning heb ik wel nodig om scherp te worden het gaat om lopen met verstand je houden aan je raceplan en voedingsplan ook al heb je geen trek of kan je harder loop met je hoofd!

De machine moet draaien de focus op je doel en niet opgeven ook als het even wat minder gaat want dat gebeurd echt, heb ik een dip dan denk ik altijd aan de beste wedstrijden die ik in het verleden gelopen heb en hoe gek ook een lekker koud biertje bij de finish.

Aan weersomstandigheden kan je NIETS veranderen je kan jezelf er alleen zo goed mogelijk aan aanpassen, ga je niet verzetten tegen zon/wind/regen etc… ik probeer altijd vrienden te worden met de omstandigheden.Verzetten tegen omstandigheden kost energie, energie die je beter in je wedstrijd kan steken.

Ik heb de luxe van een partner die 100% achter mijn ultralopen staat en voor belangrijke wedstrijden alle randzaken zoals voeding, mee en klaarmaken en zelfs de tas inpakken mij uit handen neemt.

Ook tijdens de wedstrijd staat ze er en is soms ook niet lief als ik weer eens loop te klagen, die luxe heeft niet iedereen dat weet ik.

Heb je vragen wil je iets weten of zoek je online begeleiding mail me.

Ik wens jullie een fijne zondag en loopse

Pieter den Edel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.